Slobodanu Markoviću dodeljeno visoko priznanje u Poljskoj

Juče je prilikom svečanog otvaranja jubilarnog 30. Međunarodnog pozorišnog festivala „Valiska“ u Lomži idejnom tvorcu i direktoru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodanu Markoviću uručeno visoko odlikovanje za zasluge za poljsku kulturu koje dodeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

“Osećam se srećnim i ponosnim što mi je uručeno ovako visoko priznanje Ministarstva kulture Republike Poljske. To je ujedno i priznanje celoj festivalskoj organizaciji počev od pokojnih Henrika Jurkovskog i Jovana Ćirilova, preko Ljubivoja Ršumovića, Zorana Maksimovića, Miroslava Radonjića, Siniše Jelušića, Zorana Đerića, do Olivere Mudrinić. Evo i ovde u Poljskoj, zemlji bogate kulturne tradicije, primajući ovo visoko priznanje još jednom se potvrdio ugled Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Moja saradnja sa poljskom kulturom duga je preko četiri decenije, počev od pokojne Haline Kalite, prevodioca Andrićevih dela, Monike Snarske, do Henrika Jurkovskog, Vjeslava Hejna, Mareka Vaškjela, Miroslava Kožeba, Jaroslava Antonjuka i mnogih drugih. Gostovanja, pozorišne predstave, međufestivalska saradnja, prevođenje dela poljskih autora na srpski jezik, teatrološke konferencije, izložbe, građenje mostova kulture, obeležili su vreme iza mene.

Pored Vukove nagrade, dodeljene Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, Ordena prijateljstva Ruske Federacije koji je dodeljen meni lično, Zlatne medalje za zasluge u kulturi Republike Srbije,  Pengovljeve nagrade za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti i drugih društvenih i kulturnih priznanja ovo mi je svakako jedno od najdražih.

Duboko verujem da će se i preko ovog visokog priznanja na neki način ozbiljnije shvatiti status i značaj Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, njegova uloga u povezivanju naše kulture sa svetom i sveta sa nama, i da će on dobiti adekvatnije mesto kada je reč o finansijskoj podršci, jer to Festival istinski i zaslužuje”, izjavio je Slobodan Marković povodom priznanja koje je dobio u Poljskoj.

Priznanje je direktor subotičkog festivala dobio na predlog poljskih pozorišnih stvaralaca i stručnjaka. Slobodan Marković je inače član žirija ovogodišnjeg Međunarodnog pozorišnog festivala „Valiska“ u Lomži.

Od osnivanja zaključno sa 2016. godinom u takmičarskom programu Festivala u Subotici učestvovalo je ukupno 13 poljskih pozorišta (iz Varšave, Rabke, Opole, Lomže, Bjalistoka, Slupska, Poznanja, Žešova, Olština i Valbžiha) sa 23 različite predstave, osvojivši pri tom: tri nagrade za najbolju režiju, dve za najbolju scenografiju, tri za najbolju originalnu muziku, dve za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, četiri nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo i dve specijalne nagrade za originalnost i fantaziju.

Štaviše, od 2. Festivala održanog 1995. nijedan festival nije prošao bez učešća teatra iz Poljske, što znači da su poljska pozorišta u kontinuitetu prisutna na Festivalu pune 22 godine!

U fokusu 19. Festivala 2012. bilo je poljsko lutkarstvo koje je predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, u saradnji sa Arheološkim i etnografskim muzejem iz Lođa (Poljska), Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada i Ambasadom Republike Poljske u Beogradu, naučni skup na datu temu i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala. Izložba je kasnije u organizaciji Festivala a u okviru projekta „Lutkarska nomadska akademija 3” (Program Evropske unije Kultura 2007-2013) održana i u Ljubljani i Mariboru (Slovenija), potom u Zagrebu (Hrvatska) i na kraju u Mostaru (BiH).

U izdanju Festivala, prevedene na srpski, objavljene su sledeće knjige poljskih autora: “Metamorfoze pozorišta lutaka u XX veku“ (2006), Henryk Jurkowski; „Teorija lutkarstva I“ (2007), Henryk Jurkowski; “Svet Edvarda Gordona Krega“ (2008), Henryk Jurkowski; „Umetnost lutkarske režije“ (2012), Wieslaw Hejno; „Teorija lutkarstva II“ (2013), Henryk Jurkowski, “Lutka u kulturi I“ (2015), Henryk Jurkowski, a prošle godine objavljen je Zbornik povećen Henriku Jurkovskom – “Jurkovskom u čast”.

Poljski stručnjaci bili su u više navrata članovi žirija Festivala i učesnici naučnih skupova, a akademik Henrik Jurkovski prvi je dobitnik Nagrade za životno delo “Mali Princ”, koja mu je 2000. godine dodeljena za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. On je takođe idejni tvorac teatrološke konferencije koja se održava u okviru Festivala i danas nosi njegovo ime.

Visoko odlikovanje Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske još jedno je u nizu značajnih priznanja za Slobodana Markovića i Festival, koje potvrđuje izuzetan ugled koji subotički Međunarodni festival pozorišta za decu uživa u svetu.

U aprilu 2013. godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Slobodanu Markoviću je 2015. godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Dvadeset četvrto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće održano od 24. do 30. septembra 2017. godine u Subotici.

DIGIMEDIA PR