Saopštenje žirija 24. Festivala

Žiri 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Boris Goldovski (Rusija) – predsednik, Jaroslav Antonjuk (Poljska), Ljudmila Hense (Kazahstan), Zoran Đerić (Srbija), Zoran Maksimović (Srbija) – članovi, odgledao je 14 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 14 teatara iz 10 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije.

Žiri je jednoglasno doneo sledeće

O D L U K E:

1. DIPLOMA ZA POPULARIZACIJU KLASIČNE UMETNOSTI dodeljuje se predstavi PETRUŠKA u izvođenju TULSKOG DRŽAVNOG POZORIŠTA LUTAKA, Tula, RUSIJA.

2. DIPLOMA ZA KOLEKTIVNU IGRU dodeljuje se ansamblu POZORIŠTA LUTAKA „GRIF“, Zalaegerseg, MAĐARSKA, za predstavu LENKA I PALKO.

3. Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljuju se:

a. SJU VOLAS  za uloge u predstavi NELINA KRILA u režiji Eni Forbs, i izvođenju SIDNEJSKOG POZORIŠTA LUTAKA, Sidnej, AUSTRALIJA;
b. VLADISLAVI ĐORĐEVIĆ za ulogu u predstavi ASKA I VUK, u režiji Tatjane Piper Stanković i izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“, Beograd, Srbija;
c. SLAVICI VUČETIĆ za ulogu u predstavi PETAR PAN u režiji Roberta Valtla i izvođenju POZORIŠTA MLADIH, Novi Sad, SRBIJA;
d. NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU ansamblu predstave ULICA ANĐELA u režiji Decebala Marina, u izvođenju POZORIŠTA LUTAKA „PUK“, Kluž-Napoka, RUMUNIJA;
e. NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU ansamblu predstave NOVE AVANTURE RAZBOJNIKA HOCENPLOCA – POVRATAK HOCENPLOCA, u režiji Janka Šnajdera i izvođenju POZORIŠTA LUTAKA „BOBITA“, Pečuj, MAĐARSKA.

4. Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljuje se:

JOANU BATAJOSUU i DECEBALU MARINU za predstavu ULICA ANĐELA u izvođenju POZORIŠTA LUTAKA „PUK“, Kluž-Napoka, RUMUNIJA.

5. Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljuje se:

BULČUU BABARCIJU za muziku u predstavi NOVE AVANTURE RAZBOJNIKA HOCENPLOCA – POVRATAK HOCENPLOCA, u izvođenju POZORIŠTA LUTAKA „BOBITA“, Pečuj, MAĐARSKA.

6. Nagrada za najbolju scenografiju:

MARTINI FINTOROVOJ za scenografiju predstave ZAČARANI U GAVRANOVE u izvođenju BRATISLAVSKOG POZORIŠTA LUTAKA, Bratislava, SLOVAČKA.

7. Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se:

PETERU PALIKU, za režiju predstave ZAČARANI U GAVRANOVE u izvođenju BRATISLAVSKOG POZORIŠTA LUTAKA, Bratislava, SLOVAKIA.

8. GRAN PRI Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljuje se:

Predstavi POVEST O IKONOPISCU DIONISIJU u režiji Olega Žugžde i izvođenju VOLOGDSKOG REGIONALNOG POOZORIŠTA LUTAKA „TEREMOK“, Vologda, RUSIJA.