Kinesko pozorište za decu u fokusu 25. Festivala

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu obeležiće i specijalan program posvećen jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini. Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog Istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznaćemo priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Kinesko lutkarstvo i teatar senkisu oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom. Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće nam Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora (Narodno pozorište – scena „Jadran“, 20. septembar).

Spoj kineske opere, filozofije, borilačkih veština i drugih klasičnih elemenata kineske kulture prikazaće nam Kinesko nacionalno pozorište iz Pekinga u svojoj predstavi „Tri monaha“ (Narodno pozorište – scena „Jadran“, 19. septembar). Kroz univerzalnu priču o jedinstvu i saradnji, kao i odnosu čoveka i prirode, uverićemo se u šarm kineske kulture.

Najveća svetska riznica figura od senki i lutaka, zbirka Muzeja kineskih lutaka i senki – Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, biće predstavljena izložbom „Živopisne senke i lutke“, koja će biti otvorena 16. septembra od 17.30h u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica. Posetioci će moći da zavire u drevne tajne kreiranja i oživljavanja lutaka kao i istorijat razvoja ove vrste umetnosti u Kini.

U okviru filmskog programa biće prikazana tri klasična kineska animirana filma, bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

Pozivamo vas da sa nama krenete na putovanje koje seže hiljadama godina u prošlost, u vreme drevnih dinastija, legendi, pripovedača i mađioničara…