Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ Pop Dušanu Đurđevu i Vjeslavu Hejnou večeras je u Subotici otvoren jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu na svetu.

Pozdravljajući okupljene goste u subotičkom Dečijem pozorištu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je ocenio da će ovaj grad do 21. septembra biti centar pozorišne umetnosti za decu u ovom delu Evrope.

„Pred nama je dvadeset i peto, jubilarno izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu koji je svojom jasnom vizijom razvoja uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog lutkarskog pozorišta u celini“ – rekao je on.

Laban ističe da je ovom periodu Subotica „prestonica lutkarstva i dečije sreće i zadovoljstva“.

„Život nam vraća ono što drugima dajemo – reči su Ive Andrića. I zato Međunarodni festival pozorišta za decu ima vrednost sa neograničenim vremenom trajanja. Sve oko njega je prolazno, a festival traje“ – poručio je Laban.

On je naglasio da festival zaslužuje podršku i lokalne samouprave i Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije i izrazio uverenje da će i ove godine poslati pozitivnu poruku iz Subotice i Srbije.

Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja Festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Obraćajući se prisutnima, Šu Hong (Xu Hong), savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne republike Kine u Beogradu ocenio je da su odnosi dve zemlje prijateljski, ne samo u politici, već i u ekonomiji i kulturi.

„Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave, demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznaćete priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture i filozofije“ – rekao je on.

Hong je takođe pozvao sve posetioce da u Galeriji Otvorenog univerziteta posete veoma zanimljivu izložbu „Živopisne senke i lutke“ Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, najveće svetske riznice ove vrste pozorišnog stvaralaštva, koja je otvorena danas popodne.

U okviru ceremonije otvaranja, Nagradu za životno delo „Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, primili su Pop Dušan Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara, i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista.

Đurđev je zahvaljujući se na nagradi podsetio da se početkom novog milenijuma verovalo da je pronađena olupina aviona u kojem je poginuo pisac „Malog princa“ Antoan de Sent Egziperi, ali da on veruje da su ova nagrada i festival dokaz da je „Mali princ“ i dalje živ.

„Pre tri nedelje sa severa Bačke stigao je jedan mejl u kome me ljudi iz direkcije ovog festivala obaveštavaju da se malo princ pojavio u Subotici. I zato sam ja večeras ovde“ – rekao je Đurđev.

Zahvaljujući se na nagradi, Vjeslav Hejno je naglasio da mu je tokom pozorišne karijere nadraže bilo pravljenje predstava.

„Ne znam šta je bolje – raditi predstave ili biti publika u sali. U svakom slučaju, pozorište bez publike je nepotrebno. Pozorište se ne gradi samo za sebe, već zbog pažnje publike, gledalaca. Ova nagrada mi svedoči o tome da su moje predstave bile ocenjivane kroz publiku. Kroz one koji gledaju, a ne od mene. Pretpostavljam da su iza ove nagrade stali znalci, ali, pre svega, publika – oni koji su gledali moje predstave“ – rekao je Hejno.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupio je Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ (dirigent: Isidora Ana Stambolić), koji je otpevao festivalsku himnu „Pustite decu nek‘ rastu” (tekst: Milivoje Mrkić, muzika: Arsen Dedić).  Svojim nastupom program je obogatio i OKUD „Mladost“, Subotica, kao i Muzička škola – Subotica, odsek etno pevanje.

Nakon ceremonije otvaranja Takmičarski program otvorila je poljska predstava „Tiha“ Pozorišta za decu Jan Dorman (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirisana slovenskom mitologijom.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje do 21. septembra, a predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.

Iz dalekog Sao Paula dolazi Endi Rubinštajn sa predstavomTajni život pelena” u kojoj majka, dok pere i pegla pelene, uranjajući dušom i telom u obavljanje ovog zadatka na kratko izlazi iz realnosti zamišljajući neki drugi svet gde se ove pelene pretvaraju u živa bića i žive svoj život. Zanimljiva predstava “Džumbus” bečkog pozorišta Werk89 prikazuje dečaka neobičnog karaktera, koji ne komunicira rečima već zvukovima i muzikom. Publika će zasigurno uživati u uličnom kabareu raznobojnih marioneta pozorišne kuće SoulMade iz Plovdiva koji spaja moderne i tradicionalne bugarske plesove. U “Kabareu na koncima” srešćete se sa poznatim likovima kao što su Elvis Prisli, Kan-Kan i Pinokio, trbušnim plesačicama i još mnogim drugim. Gradsko pozorište Podgorica subotičku publiku obradovaće predstavom „Prodavnica igračaka”, a iz Hrvatske nam dolaze dve predstave: Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu sa komadom “Jaje” i “Majstori” trupe Teatar To Go iz Osijeka.

Lutkarsko pozorište Vaškakaš iz mađarskog grada Đer ulepšaće dan mnogim mališanima predstavom “Doživljaji veverice Majka, a Pozorište za decu i mlade iz Skoplja predstavom „Tobi” o simpatičnom jazavičaru i njegovoj prijateljici. Turska predstava “Otogargara” Akademije umetnosti „Ragip Savas” prikazuje 8 različitih priča koje se sa tragikomične tačke gledišta bave čudnim ali istinitim događajima na autobuskoj stanici.

Trupa Proon Produkcija (Tidington, Stratford na Ejvonu, Engleska) izvešće predstavu “Huk Sova, majstor prerušavanja” po, za mnoge, najduhovitijoj engleskoj slikovnici. Oni su na sceni oživeli sovu Huka, uz nove pesme, lutke, animacije, dovoljno smeha i mnogobrojnih prerušavanja.

Zanimljivo viđenje poznatog komada „Mačak u čizmama” predstaviće Dečije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, a veoma smo ponosni što će biti izvedene i dve domaće predstave: “Kuća brojeva” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” (Lutkarska scena), Zrenjanin, koja eklektičnim pristupom pozorišnom izrazu na zabavan način, kroz igru i pesmu, podstiče učenje brojeva, i “Devojčica koja je svakog volela“ Dečjeg pozorišta Subotica, priča o jednoj velikoj šumi i jednoj maloj devojčici. O jednom tigru, jednom medvedu, jednoj strašnoj Pakuk ptici sa tri točka. O jednom potoku i jednom lovcu. I o nama. Najviše o nama samima.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i stručnjaka: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Žiri će odlučivati o sledećim nagradama: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

Predstave se igraju u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“.

Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom  gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.

U okviru Festivala odvijaju se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO i koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce!

Detaljnu programsku satnicu možete pronaći ovdehttp://lutfestsubotica.net/wp-content/uploads/2018/09/Programska-knjizica-2018-3.pdf

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.