Bajkin džep

BAJKIN DŽEP: ka paradigmi dečje fantazije

Knjigom dečje poezije „Bajkin džep“, književnica, umetnica i naučnica Biljana Vujović navela nas je da se bezuslovno vratimo dečjem svetu. Nije da se mi tom svetu ne vraćamo zato što su deca uvek tu oko nas i na našu sreću volimo da se družimo sa njima, ali se ovom knjigom definitivno vraćamo njihovom pogledu na svet, njihovoj neoborivo jednostavnoj životnoj filozofiji koju je Biljana savršeno dobro razumela i podsetila nas da se dečja fantazija ne kreira jednostavnim ređanjem slika i njihovim jednolinearnim tumačenjem. Izvanredno slojeviti stihovi i duhovite i originalne rime nose nas kroz kreativni svet ove pesnikinje kao na krilima mitskih ptica koje se vraćaju u zemlju punu nemogućih poduhvata, interesantnih ljubavi i nezaboravnih osmeha. Pesme u ovoj prelepoj knjizi podeljene su na nekoliko segmenata: pesme o životinjana i pticama, pesme o predmetima, pesme o mitskim i fantastičnim bićima i naravno pesme o ljubavi i dečjem pogledu na svet. Pesnikinja, naravno, ne zaboravlja da napravi poentu pišući i pesme o džepu i o novogodišnjim uzbuđenjima.

Pišući o veselim životinjama čije su karakteristike uvek interesantne deci, Biljana se usredsređuje na humorističku varijantu malih i nestašnih miševa, gramzivih mačora, na ptice od kojih posebno labudu posvećuje jednu izvanrednu pesmu, kao i lirske stihove posvećene leptiru. Tu su naravno i domaće životinje čije duhovito okruženje čini ovu knjigu dopadljivijom: dakle tu su krave, tu su gice i razne druge životinjice.

Bajke i legende čine veliki deo dečjeg života, a stvaralaštvo ove talentovane pesnikinje obraća izuzetnu pažnju na ovaj segment. Govoreći o značajnom liku kao što je Pinokio u pesmi posvećenoj njemu ona vrlo mudro i kreativno izvlači i analizira ono krucijalno vezano za ovaj lik – poučni aspekt.

Jedan od najinteresantnijih segmenta u ovoj pesničkoj zbirci je onaj koji je posvećen predmetima. Kad ubacite ruku u „bajkin džep“ predmeti ožive i tu ima svega i svačega.

Neizbežna je autorkina pažnja koju usmerava na edukativne sadržaje tako da su pesme koje se zanimaju tim disciplinama i najuticajnije kad su deca u pitanju.

Ona se jednim izvanredno dopadljivim načinom zanima dečjim pogledom na svet tretirajući decu onako kako je najbolje – kao odrasle.

Koncizna i egzaktna forma njenih pesama je način razmišljanja Biljane Vujović. Ona govori jednostavnim jezikom, ali postiže ono što ne uspeva mnogima – da sa malo reči kaže mnogo. Zato je ova pesnička zbirka dotakla paradigmu dečje književne umetnosti.

dr Sašo Ognenovski