Filmski program – Omaž Petru Laloviću

OMAŽ PETRU LALOVIĆU (1932 – 2015)

Petar Lalović je rođen u Subotici i jedan je od najznačajnijih dokumentarista sa prostora Jugoslavije. Radeći kao scenarista, reditelj i direktor fotografije Lalović je snimio preko 200 filmova među kojima su neki od najgledanijih filmova svih vremena u Jugoslaviji, poput „POSLEDNJE OAZE” koju je u jednoj godini videlo preko sedam miliona ljudi. Inspirisan američkim filmom „TA DIVNA STVORENJA”, okrenuo se temi prirode i sveta životinja kroz koju je alegorijski predstavljao i samo ljudsko postojanje i društvene odnose. Njegove filmove obožavaju ljudi svih uzrasta zbog jednostavnosti pripovedanja i jedinstvene duhovitosti. Za filmsko stvaralaštvo, Lalović je osvojio gotovo sve filmske nagrade u svojoj zemlji i preko 150 priznanja širom sveta. Preminuo je u novembru prošle godine u 83 godini života ostavivši za sobom nezaboravna dela filmske umetnosti uz koje su stasale generacije. U okviru ciklusa posvećenog Petru Laloviću prikazaće se dokumentarni filmovi “POSLEDNJA OAZA” i “SVET KOJI NESTAJE”, i dugometražni igrani film “PTICE KOJE NE POLETE”.

PONEDELJAK, 26. septembar i ČETVRTAK, 29. septembar – Eurocinema – 10:00
POSLEDNJA OAZA – Petar Lalović (SFRJ, 1983, 91′)

„POSLEDNJA OAZA“ je celovečernji film koji nam na dokumentarno-umetnički način predstavlja jedan od retkih pejzaža netaknute prirode smešten izmedju Dunava i Drave. Jata ptica se vraćaju sa dalekog Juga, preko urbanizovanih predela ljudi, vrlo tačno, a bez kompasa ili geografske mape, okupljajući se van dosega civilizacije. U našoj oazi postoji preko tri stotine vrsta ptica. Ima i drugih divljih vrsta …Pošto čovek nije dobrodošao ovde, bile su potrebne tri godine skrivenog snimanja da se zabeleže rađanja, sukobi, ljubavi i smrti među stanovnicima naše oaze. Ovaj neobični svet divljine, s prirodnim zakonima koji su jako slični normama ljudskog ponašanja, rađa se iznova, nastavlja da postoji i pored stalne prisutne destrukcije.
Film se razvija u kratkim insertima i pričama o ovom, za sada netaktnutomg životinjskom carstvu. To su tako impresivni prizori koji nas inspirišu da im pomognemo, a ne da uništimo njihova poslednja uporišta. Jer postoji opasnost da, njihovim nestankom, čovek ostane sam.

UTORAK, 27. septembar i PETAK, 30. septembar – Eurocinema – 10:00
SVET KOJI NESTAJE – Petar Lalović (SFRJ, 1987, 98’)

Film “SVET KOJI NESTAJE” govori o idili i harmoniji, čudnoj ljubavi i vernosti u nama poznatom svetu životinja, o nedaćama, poplavama, prirodnoj selekciji i iskušenjima medjusobne vernosti pojedinih vrsta kada se nadju u nevolji.
Kada ženka vepra okoti trinaest malih prasića, a mesta da hrani ima samo za dvanaest, trinaesto prase biva odbačeno i takvi mladunci obično uginu. Ova drama iz životinjskog sveta prikazuje nam kako priroda biva surova prema neželjenom “trinaestom prasetu”, koje smo nazvali Gile Baksuz. Odbačeno prase prihvata srna s lanetom, pripadnici različite životinjske vrste, i pružaju mu utočište. Iznenada, na pomolu je strašna katastrofa, nastaje velika poplava. Životinje se pokušavaju spasiti, plivajući prema povećem peščanom nanosu. Među njima su srna, njeno lane i naše jadno prase. Okružen vodom sa svih strana, peščani sprud postaje ostrvo i utočište za preživele. Ovde su razne

SREDA, 28. septembar – Eurocinema – 10:00
PTICE KOJE NE POLETE – Petar Lalović (SR Jugoslavija, 1997, 90’)

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Ivana Šurdić, Neda Arnerić, Miodrag Krivokapić, Petar Kralj, Svetlana Ceca Bojković

Lekari su maloj Vesni predvideli još samo godinu dana života. Teško obolelu devojčicu odvodi njen deda na planinu gde je živeo. Uživajući u pravoj prirodi, trčeći za divljim životinjama, Vesna je sklapala poznanstva. Deda Zdravko dobro je poznavao svet šume i štitio ih je. Nakon tri meseca, roditelji odvode malu Vesnu u grad na kontrolni pregled. Videvši onako rumenu sa planine gde je jela najzdraviju hranu, a i dobijene rezultate pregleda, konzilijum lekara nije mogao da poveruje da se radi o istoj devojčici. Na pitanje, čime ju je deda sem lekova još lečio odgovor Vesne bio je – prirodom!
Međutim, u ovoj istinitoj priči sudbina se poigrala sa malom Vesnom.