KNJIŽEVNA RADIONICA

„Govornik postaje, a pesnik se rađa.“

Ciceron

                Sve obimnije i agresivnije prisustvo potrošačkog mentaliteta u svim porama društva, uz sve češću primenu savremenih tehnologija isključivo u svrhu skupe a jalove zabave među decom i mladima, širom otvara vrata površnom ili, čak, ignorantskom odnosu prema nadarenima za umetničko, u ovom slučaju – književno izražavanje. Stoga je neophodno talentovanu decu tokom odrastanja dodatno podstaći i učvrstiti u uverenju da je književno stvaralaštvo poseban vid igrovnosti i dragocen začin svetu kome pripadaju i koji im pripada.

Koristeći iskustva koja je stekao radeći kao urednik u nekoliko izdavačkih kuća i listova za decu, kao i tokom stotina književnih susreta i razgovora, pisac Branko Stevanović već nekoliko godina u saradnji sa bibliotekama, kulturnim centrima i sličnim institucijama realizuje književne radionice kroz koje, na osnovu ličnog i iskustva svojih kolega, osnovce upućuje kako da što efektnije upotrebljavaju urođeni književni dar.

                Jednodnevna književna radionica je namenjena deci uzrasta od 10 do 13 godina. Traje koliko tri školska časa i odvija se u tri faze. Uvodni deo predstavlja upoznavanje i razgovor o osobinama književnika iz kojih proizilaze porivi za književni rad, o neophodnosti negovanja čitalačkih navika,  poštovanju osobenosti jezika, komunikativnosti, bogatstvu leksičkih i stilskih sredstava, stvaralačkom poigravanju, spontanom nastajanju i racionalnom modifikovanju književnog dela, njegovom spoljašnjem i unutrašnjem oblikovanju… Tokom centralnog dela polaznici se, nakon datih uputstava, uz konsultovanje pisca-mentora vežbaju u pisanju kratke pesme, pričice anegdotskog obima, minijaturnog dijaloga. Završni deo je rezime, čitanje nekih od radova nastalih tokom radionice, utisci o njima i smernice za dalji samostalni rad.

03 NB Kikinda - Knjizevna skola 2018