Veče sa Zoranom Hristićem, dobitnikom nagrade za životno delo „Mali princ“ za 2016. godinu

PONEDELJAK, 26. septembar – Hotel Patria : Media centar – 21:00

ZORAN HRISTIĆ (Srbija)

Zoran Hristić (Beograd, 30. jula 1938) kao kompozitor se naročito istakao u oblasti scenske, filmske i pozorišne muzike. Posebno je značajan njegov doprinos scenskoj muzici u teatru za decu i pozorištu lutaka krajem 20. veka, za šta je više puta nagrađivan. Visoke umetničke domete je ostvario u antologijskim predstavama pozorišta lutaka i predstavama za decu „Mitovi Balkana“ i „Smrt Omera i Merime“, „Simpatija i antipatija“, „Kuckava bajka“, „Hobit“ i druge.
Na inicijativu Dušana Radovića od 1979. godine bio je urednik, voditelj i osnivač Koncerta Studija B, od 1982. do ‘89. godine bio je glavni muzički urednik Radio Beograda, a potom je prešao na RTVB, kasnije RTS, gde je bio glavni i odgovorni urednik u Muzičkoj redakciji do 1995. godine. Bio je umetnički direktor i selektor festivala BEMUS- i Mokranjčevi dani.
Muzičko školovanje započeo je u najranijem detinjstvu. Svirao je klavir, a prva kompozicija koju je napisao sa 11. godina bila je „Igra za klavir“. Sa petnaest godina Hristić je napisao „Tokatu za klavir“ sa kojom je pobedio na studentskom konkursu, posle čega je upisao kompoziciju na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, u klasi prof. Nikola Kastiljonija (Niccolo Castiglioni), da bi studije nastavio na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi prof. Stanojla Rajičića, gde je diplomirao 1963. godine. Za najbolji diplomski rad „Naslovi za hor i orkestar“, dobio je prestižnu nagradu Stevan Hristić.
Opus Zorana Hristića obuhvata solistička i kamerna ostvarenja, vokalno-instrumentalna dela, balete, radiofonska ostvarenja, muziku za pozorište (preko 100 scenskih dela), film (35 igranih filmova) i televiziju. Između ostalih nagrada osvojio je tri Zlatne arene za filmsku muziku u Puli, Sterijinu nagradu i mnoge druge. Njegove kompozicije su svirali ugledni domaći i inostrani izvođači.