X MEĐUNARODNI FORUM ZA ISTRAŽIVANJE POZORIŠNE UMETNOSTI ZA DECU I MLADE – PROMOCIJA KNJIGE

Pozorišta za decu i mlade u XXI veku:

Između dramskog i postdramskog

Učesnici:  dr Zoran Đerić, dr Biljana Vujović, dr Branka Rudman, dr Goran Gavrić,

dr Zdenka Đerđ, dr Fatma Kečeli, M.A. Senka Petrović, Ljiljana Dimić, Jovan Caran

 Rukovodilac dr Marijana Prpa Fink

PROMOCIJA KNJIGE :

POZORIŠTE ZA DECU – UMETNIČKI FENOMEN

ZBORNIK RADOVA

Knjiga 8 i Knjiga 9

Izdavači: OTVORENI UNIVERZITET SUBOTICA, Subotica; MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU, Subotica; POZORIŠNI MUZEJ VOJVODINE, Novi Sad

 

FORUM

POZORIŠTE ZA DECU I MLADE U XXI VEKU

Međunarodni festival pozorišta za decu i mlade u Subotici, već dugi niz godina okuplja eminentne stručnjake i poznavaoce pozorišne umetnosti. Forum na ovom festivalu je mesto gde se razmenjuju brojna stručna mišljenja eksperata za oblast pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Deca zaslužuju najbolje primera ljudskog iskustva pretočene u pozorišne priče ispričane scenskim jezikom. Te priče, kao i Šeherezadina priča, ako su ispričane na uzbudljiv način, podstiču dečiju maštu, uče ih životnim veštinama, pa i različitim ljudskim naravima.

Odrasli imaju zadatak da pomoću pozorišnih priča učine dečije odrastanje procesom u kom deca upoznaju i prihvataju vrednost ljudske vrline. Analiza kvaliteta i načina na koji može da bude ispričana pozorišna priča za decu i mlade u XXI veku, jeste razlog za okupljanje teatrologa i pozorišnih stvaralaca iz različitih zemalju na forumu u Subotici. Namera je da teatrolozi, analizom dobre prakse, ukažu na mogućnosti i ustanove principe, pomoću kojih pozorišni stvaraoci mogu da grade kvalitetniji i slojevitiji scenski jezik za osetljivu publiku, kakvu čine mladi.

Ove godine forum pod nazivom Pozorište za decu i mlade u XXI veku okuplja stručnjake, teatrologe i pozorišne stvaraoce iz više zemalja u nadi da će zaključci sa ovog skupa osvežiti, unaprediti i učvrstiti stvaraoce u traganju za vrlinom kao imperativom pozorišnog dejstva na mladu publiku.

Dr Marijana Prpa Fink

 

 Dr. Marijana Prpa Fink

MARIJANA PRPA FINK

 Dr Zoran Đerić

Zoran Djeric

Dr Biljana Vujović

Биљана Вујовић

 Dr Branka Rudman

branka rudman

 Dr Goran Gavrić

GoranGavrić

Dr Zdenka Đerđ

2019-Zdenka Đerđ-fotoMCvjetko

 Dr Fatma Kečeli

edf

M.A. Senka Petrović

senka petrović

  Ljiljana Dinić

LJILJANA DINIĆ

Jovan Caran

JOvan Caran