Preminuo Jovan Ćirilov

Danas je u Beogradu, u osamdeset četvrtoj godini života, preminuo dugogodišnji predsednik Saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (2002-2014) Jovan Ćirilov.

Otišao je dostojanstveno i hrabro kao što je i živeo.

Hvala mu što je kao predsednik Saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici svojim ogromnim znanjem, svojom neizmernom mudrošću, svojom pameću, posvećenošću i ljubavlju doprineo da Festival postane ono što on danas jeste. Hvala mu što ga je zajedno s nama čuvao, branio i gradio, što je i ovde nesebično ulagao sebe, s nepokolebljivom verom u teatar, ne zaboravljajući nikad da je i sam „pošao na put pozorišta“ zahvaljujući tome što je u njegovoj rodnoj Kikindi, pri Sokolani, postojalo lutkarsko pozorište, u kome je načinio prve pozorišne korake. Bila je istinska privilegija i čast sarađivati s Jovanom Ćirilovim, biti NJEGOV savremenik. Neka mu je večna slava i hvala.

* * *

Jovan Ćirilov je rođen u Kikindi 1931. godine. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Beogradu 1955. godine. Bio je dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, suosnivač i umetnički direktor Bitefa, dramatrug Ateljea 212, teatrolog, erudita, poliglota, prevodilac, leksikograf, hroničar društva i teatra… Bio je autor dramskih dela, scenarija filmova, romana, više zbirki pesama, teatroloških eseja, knjiga uspomena, antologija drama (srpske savremene drame na engleskom jeziku, engleske i američke savremene drame, najkraćih drama na svetu) i rečnika. Modernista u stalnom ratu s konvencijama – jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture.
Od 2001. do 2007. godine je predsednik Nacionalne komisije Jugoslavije, a potom Srbije, pri Unesku.
Nosilac je francuskog odlikovanja Vitez umetnosti i književnosti (1992).

* * *

“Gubitak Jovana Ćirilova za srpsku kulturu apsolutno je nemerlјiv, utoliko više što nijedna kultura na svetu nije u stanju da proizvede tako izuzetne ličnosti. One se rađaju i nastaju u veoma retkim vremenskim razmacima i svojim delom i autoritetom osvetlјavaju stvaralaštvo i puteve nacionalnih kultura, stvarajući u njima staze koje ostaju magistralne i decenijama nakon njihovog odlaska. Takva ličnost bio je Jovan Ćirilov, i naša obaveza je da, pored neizmernog pijeteta i zahvalnosti koje mu dugujemo, ukažemo i na dubinu gubitka svih nas. Ugasio se jedan on najvećih međaša srpske kulture 20. i 21. veka” – Ministarstvo kulture Republike Srbije