Žiri festivala

Darija Ivanova (Ukrajina)

Darija Ivanova je generalni sekretar ukrajinske Unime, šef odeljenja za književnost i dramu u Gradskom akademskom pozorištu lutaka iz Kijeva, predavač na Odeljenju za glumu i režiju u pozorištu lutaka na Nacionalnom univerzitetu za pozorište, film i televiziju „Karpenko-Kari”, istraživač.
Studirala je na Nacionalnom univerzitetu za pozorište, film i televiziju „Karpenko-Kari“, specijalizacija za pravce Režija u pozorištu lutaka, Pozorišne studije.
Autorka je predstava za decu i odrasle (između ostalog, Panč i Džudi, Ikar, Čovek od đumbira, Lošarik, Tri praseta, Evgenije Onjegin itd.)
Učesnica je nacionalnih i međunarodnih festivala (Poljska, Slovačka, Portugal, Rusija).
Takođe je učesnica i nacionalnih i međunarodnih konferencija (Francuska, Mađarska, Slovačka, Poljska).
Autorka je naučnih članaka u ukrajinskim i međunarodnim publikacijama.
Učestvovala je u rezidencijalnom programu Međunarodnog instituta za lutkarstvo (Šarlvil-Mezijer, Francuska, 2015. godine).

Dragoslav Todorović (Srbija)

Dragoslav Todorović je rođen 3. novembra 1948. godine u Parizu. Diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1979. godine u klasi profesorke Borjane Prodanović. Dok je, kao mlad, živeo u Hamburgu, učio je glumu i pantomimu i igrao u pozorištima i kabareima.
Uradio je veliki broj dramskih i lutkarskih predstava. Učestvovao je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, osvojio pet nagrada za najbolju predstavu festivala i jedanaest nagrada za režiju.
Živeo je pet godina u Torontu. Bavio se režijom i predavao glumu.
Pored rediteljskog posla predaje predmet Lutkarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima za scenografiju i scenski kostim.

Adrijana Teodoresku (Rumunija)

Teatrološkinja Adrijana Teodoresku diplomirala je 1996. na Fakultetu pozorišne umetnosti u okviru Nacionalnog univerziteta za pozorište i film ,,J.L. Karađijale” u Bukureštu, gde je završila i magistarske i doktorske studije. Od diplomiranja 1996. je, tokom sedamnaest godina, radila kao književni sekretar Pozorišta za decu i mlade ,,Kolibri” u Krajovi, a 2013. postaje upravnica te ustanove. Godinu dana kasnije pokrenula je Međunarodni festival pod nazivom Lutke zauzimaju ulice (Puppets Occupy Street International Festival).
Kao jedan od osnivača Kulturne asocijacije GAG, postigla je otvaranje prvog Muzeja lutaka u Rumuniji, a UNITER (Rumunsko udruženje pozorišnih umetnika) joj je dodelio i nagradu za originalnost.
Tokom godina, sarađivala je sa brojnim nacionalnim radio i TV mrežama, napisala je i niz članaka u različitim specijalističkim izdanjima.
Bila je članica žirija na nekoliko festivala u Rumuniji i koordinator je brojnih projekata koji promovišu umetnost animacije i lutkarstva za decu i mlade.