Svečano otvoren 26. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Svečano otvoren 26. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Nedelja, 22. septembar, Subotica

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada za životno delo Mali princ” večeras (u nedelju, 22. septembra) u Dečjem pozorištu Subotica počelo je dvadesetšesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Festival se u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica održava od 22. do 27. septembra na više lokacija u gradu.

Festivalskoj publici i gostima iz inostranstva, u ime Grada Subotice, obratila se Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu. “Međunarodni festival pozorišta za decu najvišim umetničkim rezultatima, svojim uticajem na razvoj savremenog dečijeg teatra, stavlja grad Suboticu u centar na mapi pozorišne umetnosti i kulturne scene u zemlji i inostranstvu. Veličanstveni kvalitet predstava, ispričane priče kroz kreativnu igru, pokret lutke, glas, muziku, scenografiju, kostim, obogaćuju bezgraničnu dečiju maštu. Ovaj festival otvara novu dimenziju za sva mala bića, da sa sobom ponesu najlepše slike ispričanih bajki”, istakla je Babić u svom govoru na otvaranju.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno delo Mali princ” su glumica Branka Veselinović i pisac Ranko Risojević, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Nagrada je dodeljena Branki Veselinović u njenom domu, dva dana nakon njenog 101. rođendana, povodom čega je izjavila: „Pozdravljam ljude iz celog sveta i vrlo sam srećna što kao nekadašnja međunarodna ambasadorka Unicefa dobijam ovo priznanje. Mnogi ovako duboku starost ne mogu da dožive i ja sam jedna sam od retkih koji u ovom dobu života sa zadovoljstvom, čašću, poštovanjem i uzbuđenjem primaju ovu nagradu. Zahvaljujući umetničkom i humanitarnom radu doživela sam da mi ovom dodelom čestitate 101. rođendan.”

Obraćajući se prisutnoj publici, selektor festivala Zoran Đerić je ispričao da se sa likom i delom Ranka Risojevića najpre upoznao preko knjige o velikim matematičarima, koju je napisao upravo laureat ovogodišnje nagrade za životno delo. “Ranko je bio jedan od onih koji su mene, kao i brojne dečake i devojčice, uveli u onaj zanimljiviji i zabavniji svet matematike. Verujem da je ta igra, koja je još tada u njegovom književnom delu bila započeta, nastavila da traje do danas”, ispričao je Đerić, dodajući da je Risojević značajan i kao jedan od prvih domaćih autora koji je napravio predstavu na temu Božića. “Ranko je, na taj način, simbolično uveo one koji su videli tu predstavu, u svet duhovnosti i pozorišta koje nisu ranije poznavali”.

Pisac Ranko Risojević je, povodom dodele nagrade, publici odrecitovao svoju pesmu pod nazivom „Pjesnik“, i kratko se zahvalio rečima: „Priredili ste mi jedan od najljepših dana u mom životu. Živjeli!“

Takmičarski program festivala otvoren je izvođenjem lutkarske predstave “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih Novi Sad, na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici. Lutkarska predstava „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, nastala je po romanu „Zov divljine“ Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova. Predstava govori o Baku, dobro odgajanom psu guste dlake, koji živi u velikoj kući u sunčanoj dolini Santa Klara, i namenjena je deci uzrasta od 10 i više godina.

U ponedeljak, 23. septembra, u takmičarskom programu su tri predstave. „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske biće izvedena u 10.00 u pozorištu “Deže Kostolanji”. Teatar „Petruška“ iz Rusije izvešće „Bajku o ribaru i ribici“ u 15 sati u Dečjem pozorištu Subotica. Treća predstava, „24 bake” u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine, biće na programu u 18.30 na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu i više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Risojević nagrada Mali princ