takmicarski program

30.09.2016. 12:00h

Pozorište "Deže Kostolanji" / Dezső Kosztolányi Theatre - Trg žrtava fašizma 5, Subotica

PATKA, SMRT I LALA

LJUBLJANSKO POZORIŠTE LUTAKA, Ljubljana, Slovenija

režija: Fabrizio Montecchi

scenografija: Fabrizio Montecchi

lutke: Federica Ferrari

autor: VOLF ERLBRUH

muzika: Mitja Vrhovnik Smrekar

igraju: Polonca Kores, Asja Kahrimanović

Patka je iznenada osetila prisustvo Smrti. Jako se uplašila. Smrt joj je objasnila da će uvek biti blizu, ali neće izazivati nezgode, prehlade i druge neprijatne stvari, jer u stvari, život se sam pobrine za to. Postepeno, njih dve postaju bliske prijateljice jer je Patka osetila da joj neće nauditi. Pozvala je Smrt da joj se pridruži u jezercetu. Kada se Smrt požalila da vlaga nije dobra za nju, Patka se ponudila da je malo zagreje. Patka je sanjala da je igrala sa Smrću. Kada se probudila, bila je srećna što je još uvek živa.
Patka je ispričala da neke druge patke veruju da kada umreš postaneš anđeo i sediš na oblaku, gledajući na zemlju, a patke koje nisu bile dobre završe na ražnju u paklu.
Smrt joj je otkrila jednu nepobitnu istinu: „Niko stvarno ne zna šta dolazi posle smrti“.
Patki je bilo čudno kako ni Smrt ne zna šta se dešava posle smrti. Razmišljala je kako bi svet izgledao kada ona ode. Da li će jezerce biti usamljeno bez nje? Smrt joj je rekla da kada umre, nestaće i jezerce. Barem za NJU. Iako Smrt nije sveznajuća i nije stvarno znala šta se dešava kada neko umre, bila je sigurna da Patka ne mora da brine šta će biti sa jezercetom. Patka i Smrt su sve ređe išle do jezerceta, čak su prestale da se penju po drveću. Patka je osetila da je napušta snaga. Bilo joj je toliko hladno, da se šćućurila uz Smrt. Kada je Patka umrla, Smrt je bila gotovo dirnuta.
Ali to je život…

5+ 45min jezik slovenački prevod ne 120 sedista