Tražilo se mesto više za kineska „Tri monaha“

Scena „Jadran“ Narodnog pozorišta bila je danas od 11 časova pretesna za sve zainteresovane najmlađe Subotičane i njhove pratioce na srpskoj premijeri sjajne predstave „Tri monaha“ u izvođenju Kineskog nacionalnog teatra za decu iz Pekinga.

U neverbalnoj predstavi, sa mimikom i artističkim veštinama nagrađivanih glumaca sa dalekog istoka koje su kod dece budile smeh, ali i audio-vizuelnim sekvencama koje su kod najmlađe publike na kratke momente budile i jezu, prikazana je kineska legenda o tri monaha.

Pouka legende je da se starijima mora pomagati, a da bežanje od odgovornosti i pomaganja najbližima ni nama samima ne donosi dobro, te da to često shvatamo kroz zajedničko delovanje u teškim situacijama.

Predstavu dodatno obogaćuje i korišćenje drevnih kineskih ritmičkih instrumenata, tako da su najmlađi posetioci Scene Jadran Narodnog pozorišta mogli da se upoznaju i sa ovom kineskom tradicijom, ali i sa borilačkim veštinama uz povremeni prikaz nekih od osnovnih poteza.

Što i ne čudi, s obzirom da su nastupali neki od najboljih kineskih glumaca uopšte.

Kao po pravilu, i na ovoj predstavi tražilo se mesto više, pošto se karte ne naplaćuju. A zbog velikog interesovanja predstava je i reprizirana danas od 16 časova.

Ko je propustio „Tri monaha“, a želi da se uveri u umešnost majstora lutaka sa Dalekog istoka, može to učini i sutra, takođe u Narodnom pozorištu, od 17 časova, kada je na repertoaru, takođe u okviru specijalnog programa, Kolaž kratkih priča Pozorišne akademije iz Šangaja.

Kinesko lutkarstvo i teatar senki su oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom. Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće nam Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora.

Predstave su deo specijalnog programa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu posvećenog jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini.