U nedelju počinje 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu na svetu, svečano će biti otvoren u nedelju, 16. septembra, u 18.30h u Dečjem pozorištu Subotica.

Pozdravnu reč uputiće gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a publici će se obratiti i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Šu Hong (Xu Hong), savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne republike Kine u Beogradu.  Gospodin Hong će nešto ranije istog dana, u 17.30h, u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvoriti veoma zanimljivu izložbu „Živopisne senke i lutke“ Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupiće Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ (dirigent: Isidora Ana Stambolić), koji će otpevati festivalsku himnu „Pustite decu nek‘ rastu” (tekst: Milivoje Mrkić, muzika: Arsen Dedić).  Svojim nastupom program će obogatiti i OKUD „Mladost“, Subotica, kao i Muzička škola – Subotica, odsek etno pevanje.

U okviru ceremonije otvaranja, Nagradu za životno delo „Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, primiće Dušan Pop Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala u Narodnom pozorištu – scena Jadran od 19.30h Takmičarski program otvoriće poljska predstava „Tiha“ Pozorišta za decu Jan Dorman (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirisana slovenskom mitologijom.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 16. do 21. septembra, predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.

Iz dalekog Sao Paula dolazi Endi Rubinštajn sa predstavomTajni život pelena” u kojoj majka, dok pere i pegla pelene, uranjajući dušom i telom u obavljanje ovog zadatka na kratko izlazi iz realnosti zamišljajući neki drugi svet gde se ove pelene pretvaraju u živa bića i žive svoj život. Zanimljiva predstava “Džumbus” bečkog pozorišta Werk89 prikazuje dečaka neobičnog karaktera, koji ne komunicira rečima već zvukovima i muzikom. Publika će zasigurno uživati u uličnom kabareu raznobojnih marioneta pozorišne kuće SoulMade iz Plovdiva koji spaja moderne i tradicionalne bugarske plesove. U “Kabareu na koncima” srešćete se sa poznatim likovima kao što su Elvis Prisli, Kan-Kan i Pinokio, trbušnim plesačicama i još mnogim drugim. Gradsko pozorište Podgorica subotičku publiku obradovaće predstavom „Prodavnica igračaka”, a iz Hrvatske nam dolaze dve predstave: Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu sa komadom “Jaje” i “Majstori” trupe Teatar To Go iz Osijeka.

Lutkarsko pozorište Vaškakaš iz mađarskog grada Đer ulepšaće dan mnogim mališanima predstavom “Doživljaji veverice Majka, a Pozorište za decu i mlade iz Skoplja predstavom „Tobi” o simpatičnom jazavičaru i njegovoj prijateljici. Turska predstava “Otogargara” Akademije umetnosti „Ragip Savas” prikazuje 8 različitih priča koje se sa tragikomične tačke gledišta bave čudnim ali istinitim događajima na autobuskoj stanici.

Trupa Proon Produkcija (Tidington, Stratford na Ejvonu, Engleska) izvešće predstavu “Huk Sova, majstor prerušavanja” po, za mnoge, najduhovitijoj engleskoj slikovnici. Oni su na sceni oživeli sovu Huka, uz nove pesme, lutke, animacije, dovoljno smeha i mnogobrojnih prerušavanja.

Zanimljivo viđenje poznatog komada „Mačak u čizmama” predstaviće Dečije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, a veoma smo ponosni što će biti izvedene i dve domaće predstave: “Kuća brojeva” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” (Lutkarska scena), Zrenjanin, koja eklektičnim pristupom pozorišnom izrazu na zabavan način, kroz igru i pesmu, podstiče učenje brojeva, i “Devojčica koja je svakog volela“ Dečjeg pozorišta Subotica, priča o jednoj velikoj šumi i jednoj maloj devojčici. O jednom tigru, jednom medvedu, jednoj strašnoj Pakuk ptici sa tri točka. O jednom potoku i jednom lovcu. I o nama. Najviše o nama samima.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i stručnjaka: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Žiri će odlučivati o sledećim nagradama: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

Predstave se igraju u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“.

Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja Festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja. U galeriji Otvorenog univerziteta biće postavljena izložba „Živopisne senke i lutke“ Muzeja kineskih senki i lutaka iz Čengdua, najveće svetske riznice ove vrste pozorišnog stvaralaštva.

Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom  gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.

U okviru Festivala odvijaju se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO i koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce!

Detaljnu programsku satnicu možete pronaći ovdehttp://lutfestsubotica.net/wp-content/uploads/2018/09/Programska-knjizica-2018-3.pdf

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.