Uskoro 23. Međunarodni festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici – jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, čije će se dvadeset i treće izdanje održati od 25. do 30. septembra, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.

Tokom šest dana, krajem septembra grad na krajnjem severu zemlje transformisaće se u epicentar umetnosti za decu, koja će imati prilike da uživaju ne samo u predstavama u glavnom takmičarskom programu Festivala, već i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu…

Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg Festivala vladalo je i ove godine izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima učešća, koji su posledica značajnog smanjenja budžeta: prijavljene su čak 234 predstave iz 53 zemlje.

Selektor Slobodan Marković u uži izbor za zvaničnu selekciju uvrstio je 26 predstava, od kojih će 16 biti prikazano na Festivalu. Predstave u takmičarskom programu igraće se od ponedeljka, 26. septembra do petka, 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“. Svaka od predstava biće izvedena na izvornom jeziku.

U užem izboru za zvaničnu selekciju nalaze se predstave iz Argentine, Indonezije, Italije, Kenije, Kolumbije, Izraela, Rusije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Kanade, Poljske, Rumunije, Španije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Posebno smo ponosni na ovogodišnji 8. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade za koji je ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizator učesnicima ne pokriva putne troškove. Forum, koji organizujemo u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, veoma je značajan segment Festivala i deo je višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog započet 2009. godine.
Naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je „Mit u savremenom pozorištu za decu“, a u cilju kritičkog promišljanja savremenog pozorišnog stvaralaštva za najmlađe prisutnima će biti prezentovano 18 saopštenja učesnika koji dolaze iz Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Norveške, Ukrajine i Srbije. Forumom od 2014. rukovodi prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore.

Činjenica da stručnjaci sa svih meridijana smatraju da je učešće na Forumu Festivala u Subotici stvar naučnog prestiža, uz podatak o broju prijavljenih predstava za takmičarski program, svedoči o izuzetno velikom ugledu koji Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici uživa u svetu.

Tokom šest dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope, sveta, i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i medijskih kuća.

DIGIMEDIA PR