Uskoro jubilarni 25. Festival

Jubilarno, 25. izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće u takmičarskom programu 14 maštovitih i uzbudljivih predstava za decu iz 12 zemanja iz celog sveta. Na programu će biti predstave iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Brazila, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Srbije.

Specijalan program, povodom obeležavanja jubileja Festivala, biće posvećen kineskom pozorištu za decu, u okviru kojeg će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Od pratećih programa, publika će imati priliku da uživa u baletu „Pinokio“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom Gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade „Mali princ“.

U okviru Festivala odvijaće se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta „THEATRO“, koje obuhvataju lutkarsku izložbu „Pet gradova – pet pozorišta“, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta „Kever Bela“ iz Segedina u Subotici, kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.

Ove godine, Festival će dodeliti nagradu Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri, sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.