Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Форум

ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛОГЕ УЧЕСНИКА НА

ФОРУМУ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ, 2023.ГОДИНЕ.

Поштовани позоришни стручњаци!

Са задовољством Вас обавештавамо да Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици, у сарадњи с Позоришним музејем Војводине из Новог Сада, четрнаесети пут организује МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ.

30. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ СУБОТИЦА
(17-22.септембар 2023.)

14. ФОРУМ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ СУБОТИЦА

ВРЕМЕ И ОДГОВОРНОСТ У ПОЗОРИШТУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Фестивал позоришта за децу у Суботици је прилика да се истраживачи из различитих земаља окупе у време фестивалских дана и изложе своја истраживања и пројекте. Такође, уз представе које су игране током Фестивала, Суботица постаје значајно место где се сусрећу истраживачи и театролози са ствараоцима позоришних представа за децу и младе из целог света. Циљ овог окупљања је да позориште за децу и младе у будућности буде квалитетније.

Позоришна уметност у великој мери доприноси квалитетном одрастању деце. Стога је време које деца и млади проведу у позоришним околностима сразмерно квалитету садржаја у који су уведени. Различити садржаји су креирани за децу и младе са циљем постизања естетског или образовног домета. Такође, технике и приступи у извођењу су део одговорности оних који креирају позоришне садржаје. Стога је 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе на 30. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици усмерен ка истраживању на тему Време и одговорност у позоришту за децу и младе.

Могуће подтеме и оквири:

- Приступ времену као мера одговорности у позоришту за децу и младе
- Време као креативни чин у позоришту за децу и младе
- Дизајн времена и простора у позоришту за децу и младе
- Време и игра у позоришту за децу и младе
- Време као феномен
- Одговорност и креација у позоришту за децу и младе
- Одговорност и образовање у позоришту за децу и младе
- Одговорност и одрастање
- Одговорност и употреба технологије у позоришту за децу и младе
- Време и одговорност у различитим културама
- Приступ сценском језику кроз време и одговорност
- Језик времена и његова перцепција
- Време, одговорност и окружење
- Време и ритам у сценском простору
- Време и одговорност у групном раду
- Време и одговорност у тумачењу наслеђа

14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе биће прилика да упознамо тумачење времена и одговорности у позоришним срединама широм света. Јубиларни 30. Фестивал позоришта за децу у Суботици пожелеће добродошлицу истраживачима спремним да прихвате одговорно тумачење времена у позоришту за децу и младе.

Учесници којима је потребна потврда о учешћу да би обезбедили долазак у Суботицу, Фестивал ће послати раније одговор. Стога можете да пошаљете предлоге до 1. децембра 2022. године и одговор ћете добити до 15. децембра 2022. године. Учесници којима није потребно да раније буду обавештени добродошли су да пошаљу предлог до 28. фебруара 2023. године.

др Маријана Прпа Финк

***

Позивамо вас да својим присуством и учешћем допринесете успеху овог саветовања које ће се одржати у оквиру јубиларног, 30. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици (Србија), током три или четири дана у периоду између 17. и 22. септембра 2023. године.

Учесници могу да се определе у којој секцији желе да дају свој допринос и да пошаљу своје предлоге у писаној форми (до 500 речи). Предлоге је потребно послати до горе наведених рокова, а најкасније до 28. Фебруара 2023. године. Аутори прихваћених предлога биће обавештени најкасније до 01.априла 2023.године!

Званични језици Форума су српски и енглески, уз обезбеђен симултани превод. Радови изложени на заседању биће у целости објављени у Зборнику радова са Форума, и то двојезично, на српском и енглеском језику.

Од аутора прихваћених предлога очекује се да своје интегралне текстове (2000-4000 речи) на енглеском или српском језику доставе најкасније до 31. јануара 2024.

Молимо Вас да своје радове шаљете на следећу и-мејл адресу: lutfestsubotica@gmail.com <http://lutfestsubotica@gmail.com> или обичном поштом на:

ОТВОРЕНИ УНИВЕРЗИТЕТ СУБОТИЦА
Међународни фестивал позоришта за децу
ТРГ ЦАРА ЈОВАНА НЕНАДА 15
24000 СУБОТИЦА СРБИЈА
Особа за контакт је Ева Зрнић - координатор фестивалских програма

Учесници скупа (који буду одабрани да изложе своје радове) биће гости тридесетог суботичког Међународног фестивала позоришта за децу у септембру 2023, са обезбеђеним превозом на релацији аеродром Београд – Суботица – аеродром Београд (уколико учесник долази авионом), бесплатним улазом на сва фестивалска догађања и покривеним трошковима боравка за време трајања Форума (хотел – пун пансион).

У очекивању Ваше пријаве, срдачно и пријатељски Вас поздрављамо.

Дирекција Фестивала

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица